Snelcursus of niet?

Hoelang de opleiding gaat duren is van een aantal factoren afhankelijk. Op de eerste plaats is het afhankelijk van de aanleg die men voor het autorijden heeft. Veel mensen maken de fout bij rijles te denken: “dat kan toch iedereen”. Inderdaad, dat kan ook (bijna) iedereen, met één aantekening: de een kandidaat heeft het dubbele aantal lessen nodig ten opzichte van een ander.

De tweede factor die de opleidingsduur bepaald is de frequentie waarmee men gaat lessen. Dit kan zijn 1 les per week of meerder lessen per week. Bij een frequentie van 1 les per week kan een opleiding zo’n ¾ jaar duren. Bij 2 lessen dus minder dan een half jaar. Hierbij dient aangetekend te worden dat kandidaten die 2 keer per week lessen per saldo een aantal lessen minder nodig hebben, omdat bij een tussenpauze van een week toch een gedeelte van het geleerde verloren gaat. Nu trekken veel mensen (rijscholen) die lijn door, door te verkondigen: hoe meer lessen per week of zelfs per dag, hoe beter. Maar ergens is er een grens. De leerstof moet namelijk kunnen bezinken. Leerlingen zijn zich er zelf niet bewust van hoe vaak per week of per dag ze “bezig zijn” met de rijles (zonder daadwerkelijk in de auto te rijden). Thuis wordt over het rijden gepraat, zo ook op school of bij vrienden. Dit bezinken van de leerstof vormt een essentieel onderdeel van de opleiding.

De conclusie mag dan dus zijn dat kandidaten die kiezen voor te veel lessen per week of zelfs dag zichzelf geen kans gunnen het geleerde te laten bezinken. Ons advies is dan ook: Kies niet voor een opleiding korter dan 1 maand. Want bij een opleiding in 1 maand heb je al 10 lessen per week nodig. En dat is echt het maximum. Bedenk goed: wat snel wordt geleerd gaat ook weer snel verloren. En het “overleven” in ons huidige verkeer eindigt niet bij een voldoende examen maar begint daarna pas. Snelcursus o.k., maar maak er geen stoomcursus van !!!